lauantai 19. elokuuta 2017


Tästäkin tulee tukkipuu: Arvometsässä uusi metsä tulee kauankin omaa vuoroaan odottaneista alikasvuspuista. "Tehometsässä" tämäkin sitkeä ja elinvoimainen puu poistettaisiin kasvatushakkuussaRetki Arvometsään perj. 25.8.17 kello 10-14! 

Ajo-ohje: Käänny Petäjävedeltä Jämsään ja aja 1 km. Käänny sitten oikealle Urriantielle (Siniänvirta) ja aja sitä 5 km, jossa kokoonnumme. Soita 040-752 9688 Jaakko Luoma tai 040-583 5484 Arvo Kettunen, jos ongelmia. - Lämpimästi tervetuloa!

Tervetuloa Arvometsään!

 Siellä näkee, että  luonnonmukainen metsänhoito on myös taloudellisesti järkevin vaihtoehtoTämä blogi vie sinut Arvometsään ja kertoo sen historian. Arvometsä sijaitsee Petäjäveden Urianperällä ja sinun on mahdollista myöhemmin tässä blogissa annettujen ohjeiden mukaan käydä siihen myös paikanpäällä tutustumassa.

Tämän metsän lunastivat 1948 Sortavalan maalaiskunnasta tulleet evakot Johannes ja Aino Kettunen, isäni ja äitini eli se oli ja on yksi kymmenistä tuhansista pientilallisten metsistä Suomessa, elämän tuki ja turva. Itse olen vastannut Arvometsästä nyt 41 vuotta.

Erikoiseksi Arvometsästä tekee se, että siitä on kertynyt mappi- ja laatikkokaupalla materiaalia: tutkimuksia, kirjelmiä, taulukoita, kasvukairan näytteitä. Tämä johtuu siitä, että isäni ja minä olemme hoitaneet tätä metsää täysin ”väärin” eli vanhalla isäntälinjalla vastoin metsäbyrokratian määräyksiä: olemme välttäneet aukon tekoa, harventaneet ja hakanneet isointa puustoa ja synnyttäneet uuden puuston luonnon omista taimista.

Näin ei olisi saanut tehdä ja moni muu metsänomistaja on raahattu oikeuteen samasta asiasta. Me olemme lain kouran välttäneet, ehkä siksi, että tutkimuksemme osoittavat metsän tuottavan ylivoimaisesti parhaiten juuri näin: ilman väkivaltaa, luonnon omaa kasvuvoimaa ohjaten.
Puhumattakaan siitä, miten paljon paremmin voivat luonto ja alapuoliset vedet, kun ei tehdä myllerrettyjä aukkoja.


"Olen saanu metsäbyrokraateilta monta päätöstä..."


Kokoamme Arvometsän opetustarinaa yhdessä toimittaja Jaakko Luoman kanssa, joka on kirjoittanut Metsätorpanmaa ry:ssä keskisuomalaisten metsäkylien ja pientilojen historiaa. Jos luonnonmukainen metsänhoito olisi sallittu, meillä olisi elävämpi ja asutumpi maaseutu, sillä täkäläinen maaseutu on metsästä syntynyt.


Petäjävedellä 19.8.2017

Arvo Kettunen                                                                        Jaakko Luoma
maanviljelijä                                                                            toimittaja
040-583 5484                                                                          040-752 9688
arvokettunen47@gmail.com                                                   luoma.jaakko@gmail.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti